BILATERALNI SUSRET HRVATSKA – SLOVENIJA: Južna slavistika u EUropskom kontekstu

Klub studenata južne slavistike A-302 i Društvo Filoslav

upućuju

POZIV

za prijavu na

BILATERALNI SUSRET HRVATSKA – SLOVENIJA:

Južna slavistika u EUropskom kontekstu

 

koji će se održati od 15. do 17. listopada 2014. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Južna se slavistika kao čvorište brojnih disciplina, od jezikoslovlja preko kulturologije do povijesnoga izučavanja, nalazi u nezavidnom položaju te proživljava vremena (institucionalne, identitarne te ideološke) krize. Slovenija i Hrvatska, uz Bugarsku jedine južnoslavenske zemlje koje se nalaze u Europskoj uniji, odnedavno dijele to zajedničko tržište i pojačanu međusobnu suradnju, kako političko-ekonomsku, tako i kulturalnu. Pitanja produbljivanja te suradnje, njezine isplativosti i izglednosti, postaju centralnima u globalizacijom zahvaćenom sustavu današnjice. Koja je budućnost južne slavistike kao (isključivo) humanističke znanosti? Može li južna slavistika pronaći svoje mjesto u Europi ili joj to mjesto pripada oduvijek? Koja je budućnost (kulturnog, političkog, ekonomskog) transfera između zemalja regije, no i cjelokupne Europske unije te koje ga povijesne činjenice omogućuju, olakšavaju ili otežavaju?

Ovim se pristupom otvara polje djelovanja brojnih disciplina i znanosti, tako da su, osim studentima slavistike (slovenistike, kroatistike, južne slavistike i sl.), prijava i sudjelovanje mogući i studentima drugih studija (politologija, ekonomija, povijest, antropologija i dr.). Također je, osim izlaganja radova, moguće davanje tematskih prijedloga za organiziranje okruglih stolova i tribina.

Teme su:

  • budućnost (južne) slavistike kao akademske discipline;
  • regionalni (gospodarski, kulturalni) transferi i suradnje;
  • postsocijalizam i tranzicija;
  • kultura i ekonomija;
  • hrvatsko-slovenski odnosi;
  • Hrvatska i Slovenija u Europskoj uniji itd.

Moguće je prijaviti i radove koji odudaraju od ovih tematskih prijedloga.

SUDJELOVANJE:

Sudjelovati mogu studenti svih sveučilišta te svih fakulteta iz Hrvatske i Slovenije, aktivno i pasivno. Rok za slanje prijave i sažetka je 1. rujna 2014. godine a, bude li sažetak prihvaćen, za slanje gotovoga rada rok je 1. listopada 2014. godine. Sažetak mora sadržavati najmanje 250, a najviše 500 riječi. Ispunjeni se obrasci za prijavu šalju (na hrvatskom ili slovenskom jeziku) na adresu e-pošte bshrvslo2014@gmail.com do gore navedenih datuma. Obrazac za prijavu možete preuzeti ovdje: Obrazac za prijavu – BSHS.

Službeni jezici bilateralnoga susreta su hrvatski i slovenski jezik.

Kotizacija za aktivne sudionike iznosi 10 eura / 75 kn, dok za pasivne sudionike iznosi 20 eura / 150 kn. Radovi izloženi na susretu, kao i izvještaji sa okruglih stolova i tribina održanih na susretu bit će objavljeni u tiskanom izdanju.

Smještaj, prehrana (doručak, ručak) te popratni program bit će osiguran od strane Organizacijskog odbora.

Za sve dodatne informacije obratite se Organizacijskom odboru putem adrese e-pošte bshrvslo2014@gmail.com, a možete nas posjetiti i na Facebook stranici https://www.facebook.com/bshs2014.

 

 

Organizacijski odbor Bilateralnog susreta Hrvatska – Slovenija

 

Comments are closed.